sunnuntai 25. toukokuuta 2008

Novellin alkuperää ja yleistä höpinää :)

Novelli on lyhyt kirjallinen proosateos. Novellin pituutta on hankalaa määrittää. Pituus riippuu kirjoittajasta ja lukijasta. Jokaisella on oma mielipide novellin pituudesta, eikä sitä voida laittaa yhteen muottiin. Väilillä on hankalaa tietää milloin teosta kutsutaan pienoisromaaniksi ja milloin novelliksi. Apuna toimii ns. Klassisen määritelmä, jonka mukaan novellin täytyy olla riittävän lyhyt luettavaksi yhdellä kertaa. Tavallisesti suomalainen novelli on noin 1 000-8 000 sanaa pitkä.

Novelli-sanan alkuperä tulee italian sanasta novella, joka tarkoittaa uutta. Jo 1300-luvulla kirjoitettiin ensimmäiset novellit, mutta nykyisen muotoon se kehittyi 1800-luvulla eri puolilla Eurooppaa.

Romaanin ja novellin pystyy lähinnä erottamaan novellin tiiviistä ja ytimekäästä kerronnasta. Novellin lyhyt esitysmuoto rajaa myös tarinassa henkilöiden määrää. Tunnettuja suomalaisia novellisteja ovat mm.RosaLiksom, Anna-Leena Härkönen ja Joni Skiftesvik. Yksi maailman kuuluisimmista novellikokoelmista on Giovanni Boccaccion Decamerone.

Pitää myös muistaa, että englannin kielen sana novel tarkoittaa romaania eikä novellia. Englanniksi novelli on short story. Termiä novella taas käytetään pitemmistä novelleista, jotka ovat kuitenkin lyhempiä kuin romaanit.

Yleisimmin novelleja julkaistaan monissa lehdissä sekä novellikokoelmissa, jotka sisältävät useimmiten yhden tai useamman kirjoittajan tekstejä.

Suurimman osan tiedoista tarjosi Wikipedia :)


Ei kommentteja: