keskiviikko 21. toukokuuta 2008

Petri Tammisen novelleista..

Otin analysoitavaksi/tulkittavaksi yhden novellin Elämiä -kirjasta..

Anni -niminen novelli löytyy Petri Tammisen Elämiä -nimisestä novellikokoelmasta. Lyhyt teksti kertoo Anni-nimisen naisen elämästä todella lyhyesti ja ytimekkäästi Petri Tammisen tyylin mukaisesti.
Anni on melko köyhän työläisperheen lapsi. Hänen isänsä kasvatusmenetelmät noudattavat vanhaa kunnon fyysistä kuritusta. Isä on perheen pää, eikä suoraan sanottuna kukaan mahda hänelle mitään. Annin isä on halveksiva ja hän sanoo asiat suoraan. Annin äiti on kuitenkin ymmärtäväinen ja haluaa tytön oppivan.
Anni on hyväntahtoinen jo lapsesta asti. Tekstin mukaan "hän ei kiusannut ihmistä eläissään" vaikka elämä antaa iskuja. Anni käy talouskoulun ja autokoulun ja miehenkin hän löytää. Isä ei pidä Virtasesta lähes ollenkaan ja miehet tappelevat usein pienistäkin asioista. Virtanen on samanlainen kuin Annin isä, koska hän löi Annia kerran humalassa ja samalla halveksi.
Päähenkilö on Anni ja sivuhenkilöiden roolissa vanhemmat sekä Virtanen. Taustahenkilöitä näin lyhyeen tekstiin ei edes kannattaisi harkita.
Miljöönä toimivat Annin koti saunoineen ja tupineen. Annin nuoruus voisi sijoittua 1970-luvun puolelle.
Novellissa kertojana on ulkopuolinen ja hyvin vähäsanainen kertoja. Tarinassa ei esiinny dialogiaa, monologiaa eikä tajunnan virtaa. Teksti etenee kronologisessa järjestyksessä, eikä siis sisällä takaumia tai ennakointeja.
Anni -novellissa on paljon aukkokohtia. Lauseet ovat ikään kuin leikattu valikoiden Annin elämästä. Vaikka pätkät ovat lyhyitä, antavat ne lukijalle kuitenkin kokonaiskuvan Annin elämästä. Lukijalle jää myös yllättävän paljon varaa omalle tulkinnalle.
Kerronnan kieli ja tyyli on töksähtelevää ja ehkäpä nykyaikaista. Petri Tammisen kirjoitustyylistä voisi sanoa, että se on vähän turhan moderni ja yksiselitteinen.
Tarinassa kuvaillaan henkilöä aivan tavallisena matti meikäläisenä. Tarina ei kohenna Annin asemaa hierarkisesti. Itseasiassa tarina on hyvin neutraalissa vuorovaikutuksessa päähenkilön kanssa. Teksti vain toteaa, kuinka asiat ovat.
Anni -novelli kertoo vain yhdestä ihmistyypistä. Se ihmistyyppi on luonteeltaan kiltti ja nöyrä ja hieman muiden jalkoihin jäävä yksilö. Anni on liian kiltti elämäänsä nähden. Vastakohtapari muodostuu esim. Annin ja hänen isän välilleen.
Tammisen novelli Anni ei ole kantaa ottava teksti, eikä se tuo esille mitään mielenkiintoista päähenkilöstään. Lukukokemuksena aika tylsä ja todella lyhyt, vain sivun mittainen! Kuka tahansa pystyisi kirjoittamaan samankaltaisia tekstejä.

Ei kommentteja: